
Quinoa este una dintre putinele surse „complete” de proteine vegetale, ce contine toti cei 9 aminoacizi esentiali.
Originara din America de Sud, quinoa a fost cosumata timp de mii de ani de incasi si de urmasii lor. Insa, abia in urma cu cativa ani a devenit un trend ca aceasta „cereala” sa fie inclusa in dietele oamenilor din mediul urban, ca o alternativa la orez, couscous sau bulgur.
De aceea, quinoa pare sa fi aparut din senin, ca un moft trecator si invaluit in mister.
Iata 5 lucruri interesante despre quinoa, care sa mai clarifice un pic lucrurile:
Quinoa nu este o cereala
Multi cred despre quinoa ca ar fi o cereala, dar este cat se poate de fals. De fapt, este vorba despre semintele unei plante ce se inrudeste cu spanacul si sfecla.
De aceea, quinoa nu contine gluten, iar frunzele sunt si ele comestibile.
In acelasi timp, chiar daca „nebunia” cu quinoa a luat amploare abia in anii trecuti, valoarea ei nutritionala a fost recunoscuta inca din 1955, cand intr-un studiu stiintific despre plantele din Anzi, au fost scrise urmatoarele:
In prezent se cunosc peste 120 de tipuri de quinoa. Cea mai populara si comercializata este cea quinoa alba. Insa, exista si quinoa neagra si rosie.
Quinoa alba este folosita de cele mai multe ori in mancaruri similare cu pilaful, pe cand varianta rosie este mai folosita in salate, pentru ca se pastreaza mai bine dupa ce este gatita.
Quinoa neagra are un gust mai dulce si aromat, asa ca este folosita cu precadere la prepararea deserturilor.
Atunci cand este gatita, quinoa capata un aspect transparent, cu o dunga alba. Uneori aceasta dunga se separa de restul bobitei si au existat cazuri in care oamenii mai putin familiari cu acest tip de mancare au crezut ca este vorba de niste viermisori. De fapt, este vorba despre embrionul din seminte, care are tendinta de a se separa atunci cand quinoa este preparata.
Quinoa contine de doua ori mai multe fibre ca orice alta cereala
Fibrele sunt bune pentru sistemul digestiv, pentru prevenirea aparitiei bolilor cardio-vasculare si a diabetului. De asemenea, fibrele scad nivelul de colesterol si glucoza din sange si previn aparitia hemoroizilor.
Ei bine, daca pana acum cerealele erau laudate ca fiind o sursa excelenta de fibre, aflati ca semintele de quinoa au de doua ori mai multe fibre.
Buna pentru raceli si oase
Pe langa continutul ridicat de proteine, quinoa mai are si cantitati semnificative de magneziu si fier. Ambele minerale intaresc sistemul imunitar si oasele.
Comenteaza