Project Description

Ciorba ardelenescă de vițel este o rețetă ușor diferită față ciorba clasică de vițel sau văcuță, întrucât conține câteva ingrediente diferite și la sfârșit se drege cu gălbenuș de ou și smântână..Este extrem de delicioasă și se prepară destul de ușor. Eu am cumpărat 1 bucată mare de rasol cu măduvă, 2 oase de vită si câteva (5-6) bucăți de piept..Toate acestea le-am spălat bine și le-am adăugat într-o oală de 10 litri peste care am turnat apă rece, am adaugat 1 linguriță de sare si am pus la fiert pe foc mediu..Mai jos găsiți toate ingredientele necesare și modul detaliat de preparare..Serviți cu plăcere!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

CHEF

Flavoured

CUISINE

Românesc

DIFICULTATE

Mediu

SOCIAL

flavoured

Reteta detaliata

GHID ORIENTATIV
  • Cuisine: Românesc

  • Timp de preparare: 20 min

  • Timp de gatire: 2 ore

  • Timp total: 2 ore/20 min

INGREDIENTE PENTRU 8-10 porții
  • 1-2 bucăți de rasol, 2-3 oase de vițel și opțional câteva bucăți de piept

  • 200 gr mazăre

  • 4 morcovi mari

  • 1 ceapă mare

  • 3 cartofi medii

  • 1  țelină medie

  • 1 rădăcină pătrunjel

  • 1 linguriță semințe de chimen

  • 1 crenguță de cimbru

  • 3 foi de dafin

  • 250 ml suc de roșii

  • 2-3 lămâi pentru acrit

  • 4 gălbenușuri

  • 300 gr smântână

  • 2-3 linguri de ulei

  • sare

  • piper

  • Opțional – pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat

INSTRUCTIUNI
  • Într-o oală mare (eu am folosit de 10 litri) adăugăm carnea și oasele de vițel și umplem cu apă rece.Adăugăm o linguriță de sare și punem pe foc la foc mediu..Când spuma începe să se formeze o înlăturăm constant..Această etapă durează cel puțin 30 de minute.Între timp curățăm legumele.Păstrăm întregi 1 morcov mare, 1/2 țelina, rădăcina de pătrunjel și ceapa. Restul de legume le tăiem bucățele mici ( 2 morcovi,1/2 țelină) Cartofii tăiați-i înainte să-i adăugați în ciorbă sau dacă îi tăiați de acum puneți-i în apă rece, ca să nu se oxideze…

  • După 30-40 minute, când vedem că nu se mai formează spumă, adăugăm morcovul întreg, 1/2 țelină, ceapa întreagă, rădăcina de pătrunjel, 1 linguriță seminte de chimen,o crenguță de cimbru uscat și 2-3 foi de dafin. Când apa începe să scadă mai puteți adăuga apă fierbinte..Lăsăm să fiarbă carnea 1-1,5 ore,până când carnea este moale.. Între timp eu am preparat niște clătite umplute cu brânză de vaci, care sunt un desert delicios și se potrivesc foarte bine după o ciorbiță savuroasă. Rețeta de clătite la cuptor cu brânza de vaci o găsiți aici

  • După aproximativ o oră și jumătate, când carnea este aproape gata, o scoatem deoparte și strecurăm zeama.. O punem iar pe foc și adăugăm morcovii și țelina tăiate mărunt, cartofii tăiați cubulețe, iar dacă doriți puteți adăuga și o ceapă mică tocată mărunt (pentru mine nu a fost nevoie). Mazărea o adăugăm mai târziu (cam peste 20 minute) întrucât aceasta se fierbe mult mai repede decât celelalte legume. Adăugăm și carnea tăiată bucățele și lăsăm totul să fiarbă până când sunt gata legumele.

  • Când legumele s-au fiert adăugăm 250 ml suc de roșii și zeama de la 2-3 lămâi în funcție de cât de acră vreți să fie ciorba. Apoi lăsați să dea în 2-3 clocote și stingeți focul.

  • Vom drege ciorba amestecând cele 4 găbenușuri cu 300 g smântână fermentată (grasă), dupa care vom adăuga treptat câte 1 polonic din ciorba fierbinte și-l vom încorpora pentru a încălzi amestecul de smântână și gălbenuș.Abia după ce acest amestec a devenit fierbinte îl vom adăuga în oala cu ciorbă. Altfel se va tăia și va avea acel aspect „brânzit”

  • Serviți fierbinte, presărat cu pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat, alături de o pâine proaspătă!

  • Pofta buna!

Daca ti-a placut, DISTRIBUIE!

Aboneaza-te & Primesti retetele pe email