Project Description
Pad thai este adesea considerata mancarea nationala thailandeza. Cu toate acestea, ea este cunoscuta numai de vreo 50-75 de ani. In fapt, pad thai este mancarea fast food in Thailnda, care se gaseste in magazinele ce vand taitei sau la vanzatorii stradali, la unul dintre multele carucioare volante. E un stir-fry cu noodleshi, cu sos de peste, pulpa de tamarind, oua, ardei iute, muguri de soia, +/- creveti/tofu/carne, servit cu alune prajite, coriandru si lime combinate insa intr-o formula extrem de savuroasa. Se prepara rapid iar ingredintele se gasesc si la noi in supermarket-uri la rafturile de produse asiatice.

Reteta detaliata
GHID INFORMATIV
Cuisine: Asiatic
Pregatire: 25 min
Gatire: 10 min
Total Timp: 35 min
INGREDIENTE
PENTRU SOS
3 linguri zahar brun
2 linguri zeama de lime
1 lingura otet alb de orez
4 linguri sos de peste
2 lingurite de boia iute sau sos iute de chili
1 lingura sos de stridii
1 lingura sos chili dulce-picant
PENTRU PAD THAI – o portie
70 gr paste de orez
1 ou
1 lingura de tofu taiat cubulete mici
1 lingurita de ceapa murata sau ridichi murate taiate marunt (optional)
1 catel de usturoi trecut prin presa
2 linguri muguri de fasole sau de soia proaspeti (daca nu gasiti puteti inlocui cu varza alba taiata fideluta)
1 lingura de arahide prajite tocate marunt
2 fire de ceapa verde (doar coditele) taiat ineluse
o bucatica de morcov (de marimea unui deget) taiat julien
5-6 bucati de creveti decongelati si curatati.
2 linguri de ulei pentru prajit (floarea soarelui)
INSTRUCTIUNI
In primul rand vom pregati sosul. Punem intr-un bol sau o farfurie adanca toate ingredientele si amestecam pana cand se dizolva complet zaharul. (10-15 min)
Dupa pregatirea sosului punem pastele la fiert. Aceste paste se fierb aproximativ 4 min, este bine sa fie un pic aldente intrucat le vom mai gati si in tigaie.
Cat timp se gatesc pastele vom pregati restul ingredientelor ce trebuie taiate marunt.
Cand avem totul pregatit incepem sa preparam pad thai-ul. Folosim o tigaie wok, dar daca nu aveti se poate folosi si o tigaie obisnuita. O punem pe foc mediu si adaugam cele 2 linguri de ulei.
Cand uleiul s-a incins un pic adaugam usturoiul trecut prin presa si crevetii. Amestecam continuu ca usturoiul sa nu se arda.
Dupa aprox 2-3 minute adaugam tofu maruntit ,ceapa murata daca ati folosit,morcovii si varza alba. Amestecam in continuare timp de 2-3 minute.
Acum tragem toate ingredintele intr-o singura jumatate a tigaii, iar in cealalta jumatate adaugam oul si il gatim un pic amestecandu-l ca pentru jumari.Cand s-a facut oul il amestecam impreuna cu celelalte ingrediente.
Adaugam acum pastele si aprox 100 ml din sosul preparat. Atentie! Cantitatea de sos adaugata este foarte importanta,daca adaugati prea putin n-o sa va iasa gustul specific de pad thai, iar daca puneti prea mult o sa va pice greu. Deci la o portie de pad thai cam 100 ml de sos. Restul il puteti pastra la frigider si folosi data viitoare.
Dupa ce ati adaugat pastele si sosul cel mai bine este sa folositi o ustensila de bucatarie gen cleste astfel incat sa incorporati usor pastele sosul si celelalte ingrediente.Dupa adaugarea sosului pastele nu trebuie sa mai stea pe foc mai mult de 2-3 minute incat acestea absorb repede sosul si au tendinta de a deveni seci. La sfarsit adaugati alunele, ceapa verde si eventual inca un pic de varza..amestecati de 2-3 ori si gata. Scoateti pastele repede din tigaie pe o farfurie si serviti imediat.
Daca ti-a placut, DISTRIBUIE!
Aboneaza-te & Primesti reteta pe email
Folosim adresa ta de email exclusiv pentru a te tine la curent cu retetele noastre. Te poti dezabona oricand.
Comenteaza