Project Description
Mâncarea de papricaș este una dintre cele mai populare rețete din zona Ardealului. Denumirea vine de la faptul că sosul are la bază ca și condiment multă paprika. Papricaș se prepară de obicei din carne de pui sau cocoșel de țară, dar există și variante cu iepure unde se prepară un sos mai vânătoresc, adică un pic mai acrișor, fiind însă foarte apropiat de varianta clasică de papricaș.
Și pentru că de curând am primit de la țară un cocoșel de curte, nu puteam rata ocazia să gătesc așa ceva..Am scris în titlul rețetei „papricaș de pui” pentru că puiul este mai accesibil pentru toată lumea, iar singura diferență este timpul de gătire..în rest ,rețeta este aceeași.
Pentru că eu am avut un cocoșel întreg pe la 2.7 kg, l-am tranșat și am folosit pentru papricaș doar pulpele, care erau destul de mari ,astfel încât le-am tăiat în două și am obținut 4 porții. Am servit alături de tradiționalele găluște de făină, dar merge foarte bine și alături de orice fel de paste, de o mămăliguță sau piure de cartofi.
Haideți să vedem cum se prepară și de ce ingrediente avem nevoie..

Reteta detaliata
GHID ORIENTATIV
Cuisine: Romania (Ardeal)
Timp de preparare: 15 min
Timp de gatire: 2-3 ore
Timp total: ~3 ore
INGREDIENTE PENTRU PAPRICAȘ
Aprox 1 kg carne de pui
120 gr bacon afumat
1 ceapă mare sau 2 mici
2 ardei capia
1 lingură de boia dulce
1 linguriță boia iute
2 căței de usturoi
300 ml sos de roșii
2 frunze de dafin
200 gr smântână fermentată
1 lingură de făină
250 ml apă
3 linguri de ulei
INSTRUCTIUNI
Condimentăm puiul cu sare și piper. Adăugăm cele 3 linguri de ulei într-o cratiță și prăjim carnea de pui ,la foc mediu, 3-4 minute pe fiecare parte,până se rumenește un pic. După ce s-a rumenit scoatem carnea și o punem deoparte într-un vas acoperit.
Cât timp carnea se prăjește, pregătim legumele și baconul. Ceapa și ardeiul le tocăm mărunt, usturoiul îl dăm prin presă, iar baconul îl tăiem soldăței.
În uleiul în care am prăjit puiul adăugăm baconul și îl prajim câteva minute. Ulterior adăugăm ceapa și usturoiul și le călim câteva minute până când ceapa se înmoaie și devine translucidă. Apoi adăugăm ardeiul și îl călim și pe acesta până se înmoaie.
Adăugăm 250 ml apă și condimentăm cu boia dulce și iute, sare (cam 1 linguriță) și piper (adăugați puțin piper,dacă mai este nevoie mai adăugați la sfârșit). Amestecăm bine și adăugăm înapoi în cratiță bucățile de pui. Adăugăm și sucul de roșii,2 frunze de dafin, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc mic între 1-2 ore în funcție de carnea de pui (dacă este pui din comerț este suficient 1 oră) ,dacă este pui de țară necesită minim 2 ore. Testați cu scobitoarea, dacă aceasta intră ușor în carne înseamnă că puiul este gătit.
Când puiul este gata, într-un bol amestecăm smântâna cu câteva linguri de sos din cratiță până se încălzește..apoi turnăm acest amestec peste sosul din cratiță si amestecăm ca să se omogenizeze. Acum putem stinge focul și după preferință presărăm deasupra pătrunjel sau mărar tocat mărunt.
INGREDIENTE PENTRU GĂLUȘTE
2 ouă
6 linguri de făină
1 lingură apă
sare și piper
INSTRUCTIUNI
Punem la fiert 1 litru de apă cu o lingurită de sare.
Batem bine cele 2 ouă, adăugăm puțină sare, piper și o lingură de apă.
Adăugăm făina treptat până când obținem o consistență nu foarte moale (nu trebuie să curgă din lingură, dar trebuie să cadă din lingură), asemănătoare cu o mămăligă mai moale.
Când apa începe să fiarbă,dăm focul mic și adăugăm câte 1/2 linguriță din aluatul pentru găluște. După ce am adăugat toată compoziția de găluște și acestea s-au ridicat la suprafață trebuie fierte aproximativ 12 minute. Se servesc calde alături de papricaș…
Poftă bună!
Comenteaza