Project Description
Somonul la cuptor in crusta de aluat foietaj nu se face asa de greu, pe cat ati crede. Pretentios i-am putea spune somon Wellington, caci este imbracat in aluat de foietaj si asezat pe un pat de legume. Nu-i chiar un mod traditional de a pregati pestele la cuptor, insa este o reteta super-usoara. Chiar daca esti incepator in bucatarie, nu are cum sa nu-ti iasa un somon la cuptor savuros.

Reteta detaliata
GHID ORIENTATIV
Cuisine: European
Timp de preparare: 25 min
Timp de gatire: 35 min
Timp total: 1 ora
INGREDIENTE
4 bucati de file de somon fara oase (cat palma)
1 pachet aluat de foietaj (2 foi)
1 kg de mazare congelata
50 grame unt
50 ml smantana pentru gatit
sare si piper
INSTRUCTIUNI
Prima data pregatim piureul de mazare. Punem mazarea la fiert si o fierbem dupa instructiunile de pe ambalaj. Cand este gata,o scurgem de apa, o punem intr-un bol incapator si adaugam 50 grame de unt si 3-4 linguri de smantana pentru gatit. Mixam totul cu un mixer vertical,la viteza mica, 1-2 minute ,doar cat sa se desfaca boabele de mazare si sa se incoporeze smantana si untul. Nu trebuie sa ne iasa o pasta prea fina. La sfarsit adaugam sare si piper dupa gust.
Dupa ce este gata piureul de mazare ne ocupam de peste. Il spalam bine cu apa rece si scoatem cu ajutorul unei pensete eventualele aschii sfine daca exista. Ulterior cu ajutorul unui cutit de filetat trebuie sa inlaturam pielea de pe file. Uscam bine pestele cu ajutorul unor servete de hartie si presaram sare si piper pe ambele parti.
Acum vom taia fiecare foaie de aluat pe lungime in 2 bucati egale. Vom obtine astfel 4 foi mai mici. Pe fiecare foaie de aluat punem o bucata de peste (cat sa acopere o jumatate din bucata de aluat) si peste el 2 linguri de piure de mazare pe care il intindem un pic cat sa acopere tot pestele. Acoperim cu cealalta jumatate de aluat si lipim cele 3 margini apasand din loc in loc cu o furculita. Asa procedam cu toate cele 4 bucati de peste.
Dupa ce am invelit fiecare bucata de peste in aluat si am lipit bine marginile batem un ou si ungem suprafata fiecarei bucati. Introducem la cuptorul preincalzit la 180 grade aproximativ pentru 30-35 min. Daca va place somonul mai bine facut puteti lasa si 40-45 min.
Cand este gata il scoatem din cuptor si il lasam 15 min sa se odihneasca , intrucat interiorul este foarte fierbinte. Se poate servi cu legume trase la tigaie sau cartofi la cuptor si cu sos olandez.
Pofta buna!
Comenteaza