Povestea incepe spre sfarsitul secolului 17 in Asia de Est cand ,desigur, nu exista acest sos ceea ce noi azi numim ketchup.Dar probabil nu stiati..ca exista ke-tsiap. Acesta era un fel de sos folosit ca si condiment obtinut din fermentarea pestelui. Acest condiment era foarte apreciat si iubit de catre britanicii invadatori din zona sud-estului Asiei, iar cand acestia au revenit in tara lor natala au incercat sa produca si ei acest sos. Problema cea mai mare a fost ca nu cunosteau compozitia sosului, nu stiau din ce este produs..
Asa au inceput sa testeze diferite retete unele pe baza de produse din peste avand in compozitie stridii si anchoa..alte retete contineau alune de padure, ciuperci si diferite mirodenii..dar nicio reteta nu avea legatura sau nu se apropia in niciun fel de un sos pe baza de rosii. Astfel, englezii au brevetat denumirea produsului ke-tsiap si au inceput sa produca tot felul de sosuri incercand sa se apropie de cel din Asia. Abia in anul 1812 a fost publicata o reteta care continea si rosii ,de catre horticultorul James Mease. Dar totusi nici aceasta nu era apropiata de ceea ce este astazi ketchup-ul.Era un sos obtinut din mai multe soiuri de rosii la care se adauga brandy..si nu avea in compozitie otet sau zahar. Aceasta era folosit ca si aditiv la supe sau la realizarea altor sosuri. Ulterior acest sos a tot fost modificat si astfel abia in anul 1905 a aparut o versiune de sos asemanatoare cu ketchup-ul de azi care era folosit la mancare.
In anul 1896 compania Heinz era producator de peste 60 de produse, printre care diferite tipuri de supe,budinci, gemuri, an in care au inceput sa produca si ceva asemanator cu ceea ce este azi ketchup-ul. De atunci si pana astazi compania Heinz a produs in 100 de ani peste 57 de sortimente de ketchup.

Comenteaza