Project Description
Cea mai bună variantă de a găti un steak de vită angus maturată de foarte bună calitate este cât mai simplu, la grătar sau la tigaie. Untul, uleiul de măsline, sarea și piperul trebuie să fie și ele de cea mai bună calitate și vin doar să complimenteze aroma naturală a cărnii, de aceea nu trebuie nici ele adăugate în exces. O tigaie de fontă este obligatorie pentru a obține crusta crocantă perfectă. Am ales să gătesc acest steak bine facut, dar voi il puteți tine mai puțin pe foc dacă vă place rare (în sânge).

Reteta detaliata
GHID ORIENTATIV
Cuisine: European
Timp de preparare: 20 min
Timp de gatire: 20 min
Timp total: 40 min
INGREDIENTE
1 bucata t-bone vita maturata (sau new jersey)
2 linguri de ulei de masline
1 lingura de unt
2 crengute de rozmarin
1 catel de usturoi
sare si piper
INSTRUCTIUNI
Vom pregati carnea astfel: o spalam cu apa rece si o stergem cu prosoape de hartie ca sa nu fie umeda. NU o batem cu ciocanul de carne! O asezonam cu sare si piper pe ambele parti. Apoi o lasam la frigider 20-30 min inainte sa o gatim. Daca va grabiti ,se poate gati si imediat dupa ce a fost condimentata ,dar parerea mea este ca se simte diferenta.
Dupa 20-30 min o scoatem din frigider. Pregatim o tigaie in care adaugam uleiul,untul,rozmarin si un catel de usturoi strivit.
Cand uleiul s-a incins si untul s-a topit adaugam carnea in tigaie. O prajim pe fiecare parte cate 3 min, pana se rumeneste frumos. Intre timp o ungem din cand in cand cu uleiul din tigaie. Nu intepati carnea si nu o taiati.
Dupa ce s-a rumenit bine pe ambele parti scoatem carnea din tigaie ,o punem intr-o tava pentru cuptor si turnam peste ea grasimea din tigaie. Acoperim tava cu o folie de aluminiu si o bagam la cuptorul preincalzit la 160 grade. In functie de cum va place friptura – mai in sange (2-3 min) , medium-rare (5 min) sau mai bine facuta (7-8 min).
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se odihneasca 1-2 min. Se serveste cu garnitura preferata sau cu salata.
Pofta buna!
Comenteaza